Affaldsminimering

Affaldssortering 2030-planen.dk

Familiens affald er sorteret, men ikke forsvundet. Næste skridt må være at det slet ikke kommer til husstanden.
Billedet forestiller vores skraldespand til kompost- og rest-affald lige før renovationsselskabet skal tømme den. Der er nemlig igen gået en uge i husstanden, som også rummer en hjemmearbejdsplads.
Det skal dog indrømmes, at det var en heldig uge. Normalt er der vel i alt 5 små poser.

De to poser på billedet er ikke egentlige affaldsposer, men posen fra henholdsvis et rugbrød og en pose boller.
(Vi har ikke købt poser i årevis: Der er nemlig masser af poser i verden, og når man først begynder at sortere konsekvent kan man godt klare sig med små poser til affald.)

Hvordan har vi så gjort?
0) Almindelig grundig sortering og “Reklamer Nej tak”.

1) Brugt de 5 R’er: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (Fra “Zero Waste Home” ), og vi tilføjer som regel “Repair”
Refuse handler om at undgå at tage mod emballage, merchandise og produkter, der bliver til affald og helst give det tilbage i hel stand, så producenten kan bruge det igen. Det er lettest, hvis man køber af producenten, hvilket vi kun gør med få ting.
Reduce kan fx handle om at undgå Tetrapak-kartoner som er superbøvlet affald og svært at undgå. Men efterhånden kan en del ting fås i poser. Det kan fx også handle om at genbruge glasset til pulverkaffe og så bare fylde op fra store økonomi-kaffe-poser.
Resten af R’erne giver sig selv, men “Rot” kommer bag på mange. Det er især alt det madaffald, der kan komposteres. Efterhånden som man får tøj af naturmaterialer uden kemikalier, kan det også komposteres (men klip/riv det i strimler først).

2) Vi forsøger at reparere alting. Det gælder både hus og elektronik og cykler. Flere af vore Macbooks er VIRKELIG gamle, men fungerer stadig fint. Vi har en enkelt iPad: Den er så gammel at gæster betragter den som en antikvitet. Vores håndmixer/blender har i mindst 7 år haft en ind-opereret gren under hastighedsvælgeren. Den slags synes vi er meget sejere end at have en ny model.
Vi kender også et par pensionister og fingernemme folk, som vi betaler for alt fra udskiftning af lynlåse til reparation af elektronik og mekanik.
Se fx: Dødstrusler mod vores TV

3) Vi har udskiftet alt “unødvendigt forbrug” og alle engangs-ting og -klude mm. Se filmen “Unødvendigt forbrug?

4) Næste skridt er at holde op med at “købe” emballage. Det er vi knap nok gået igang med endnu. Det kræver både at vi begynder at vælge nogle alternative produkter og at producenterne begynder at levere uden emballager og på nye måder. En sidegevinst ved at købe alting brugt er, at man slipper for at få emballage med.

Har vi “Guilty Pleasures”? Ja: Vi kan ikke undvære en papir-avis. Så vores papir-beholder er tit ganske godt fyldt, selvom vi ikke har fået reklamer i mange år.

En tanke om “Affaldsminimering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *