7 Tips til at undgå engangsbatterier

Husstandens grej til genopladelige batteriere. Batterioplader, batteriadaptere, batterimåler

Desværre har genopladelige batterier et dårligt ry. For eksempel tror hele legetøjsbranchen stadig, at genopladelige batterier er lig med grædende børn, fordi batterierne enten ikke kan holde strøm, eller skal oplades før “legen er god”.
Legetøjsbranchen sælger derfor ikke genopladelige batterier, og det er en skam. For både butikkerne og de fremtidige generationer kunne have stor glæde af, at opleve hvor gode batterierne er blevet. Nye typer batterier kan nemlig holde strøm meget længe og sælges endda fuldt opladet.
Fordelene er mange: Man sparer miljøet for batterier. Man sparer på planetens ressourcer. Man sparer penge og tid, da man ikke skal huske at købe batterier.
Hvis du er optaget af tanken om at få et lidt lettere liv ved at købe færre ting, så se evt. vores blog om “Unødvendigt Forbrug“.

Men her er 7 tips til dig, der vil slippe for engangsbatterier:
1) Undgå en masse ladere:
Vi er jo nørder, så vi vil meget gerne fastholde vores gode gamle batteri-oplader til AAA og AA-batterier.
Derfor har vi købt en stribe adaptere til de lidt større batteri-typer A og D.
Det er de grønne rør med orange striber, som ses midt i billedet. De gør det meget nemmere, at have de rigtige batterier klar til brug: Vi har bare købt en masse AA-batterier, og så kan oplade dem og putte dem i adapterne, så de passer til større størrelser. På den måde skal vi sjældent vente på, at den rigtige batteritype er ladet op.
Det er mange år siden, vi købte dem. Nu bruger vi ikke så tit store batterier.

2) Knapcelle-ladere
Men nye behov er opstået: Mange nye ting i hjemmet bruger nemlig knapcelle-batterier, og dem kan man jo ikke oplade? Men jo: Nu kan man, og det fungerer fint. Knapcelle-laderen ses øverst midt i billedet.
Batterierne til den er ret dyre. Vi har kun haft den i et halvt års tid, så vi kan endnu ikke sige noget om hvorlænge batterierne holder.

Eneste udfordring er at lære hele husstanden, at man ikke må sende disse dyre batterier til genbrugspladsen. Men det er jo nemt, for i enhver ordentlig husstand kan alle batterier bruges igen : )
Laderen kostede under 100 kr, så den skal nok tjene sig hjem.

3) Køb 9 Volts-batterier. Evt med indbygget lader
Men hvad så med de firkantede 9 Volts batterier?
Jo, de fås også genopladelige, men vores lader kan ikke håndtere dem. Heldigvis har nogen udviklet 9V batterier med ladning via standardledning og usb-stik. De er dyre (vores kostede vist 200 kr) men igen: Man slipper for at skulle købe batterier og købe en ny lader og smide den gamle væk osv osv. 
Man kan få disse batterier med op til 1100 mAh. Et normalt 9V alkaline batteri har 550 mAh. Så det er endnu et eksempel på, at bæredygtige løsninger er ved at overhale gamle og mere forurenende løsninger.
Vi har kun haft dette batteri i et lille års tid, så vi kan endnu ikke sige noget om, hvorvidt det er godt efter mange opladninger. Det ser øverst til højre i billedet.

4) Ønsk dig en batterimåler
I mange år vurderede vi batteriernes spænding efter, hvor meget de lyste i en lommelygte. Det var utroligt bøvlet ifht. nu, hvor en venlig sjæl har foræret os en batterimåler. (Gul dims øverst midt i billedet)

5) Hav en homogen batteripark
Hvis man vil have en husstand fri for engangs-batterier, så må man ikke lade sig friste til, at købe ting med batterityper, man ikke kan oplade.
Generelt bliver ting med batterier en eller anden dag irriterende, når de holder op med at virke. Så overordnet prøver vi at undgå dem. Især i legetøj, da det er træls at få konflikter omkring legetøj, der ikke virker før børn eller forældre, har købt eller opladet et batteri. Ure der kører på kinetisk energi og P-skiver og lommeregnere med solceller er geniale, fordi man slipper for at skulle bekymre sig om batterier. Køb mere af den slags.

6) Renovér gamle batteripakker
Indimellem må man smide et stykke værktøj ud, fordi batteriet er dødt og umuligt at skaffe, eller alt alt for dyrt til at det kan betale sig. (Ifølge butikkernes ekspedienter kan et nyt batteri sjældent betale sig, men de tænker normalt hverken i bæredygtighed, ressourcer eller i kundens økonomi på lang sigt.)
Der findes dog en helt anden vej: Man kan få et firma til at renovere batteriet!
Hvis man har en computer, elcykel, skruemaskine eller hækklipper, hvor batterierne er blevet sløje, så kan man sende sine batterier til fx Batterystore i Odense. De udskifter indmaden i batteriet, og så virker tingene igen. Hvis man kun køber ting af høj kvalitet, oplever man tit, at maskinerne lever længere end batterierne.
Det er nogle år siden vi sidst har brugt Batterystore til dette, så man skal nok lige ringe, inden man sender dem noget. Men det var meget rimeligt i pris i forhold til at købe et nyt batteri, eller for den sags skyld et nyt apparat.

7) Køb brugt som sædvanlig
Dette er en ret atypisk artikel, hvor vi foreslår at købe en masse nye ting. Men batteriladere er nemme at finde brugt.
Selve batterierne har vi dog altid købt brugt, da det er umuligt at vurdere deres tilstand. Desuden går udviklingen ret stærkt, så gammeldags batterier er ikke noget, man går og ønsker sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *