Om os

 

Charlotte Weitze er skønlitterær forfatter. Senest udkom cli-fi-romanen ”Den afskyelige”. I forbindelse med researchen var hun vært på en række radioudsendelser til Radio24syv om at skrive om klima. Hun har holdt adskillige foredrag om romanen og deltaget i paneldebatter om kunst og klima. I 2021 udkommer en roman om mennesker og planter. Læs mere på charlotteweitze.dk.

 

Jacob Antvorskov er lærer og arbejder som mellemleder på bo-, uddannelses- og beskæftigelsestilbuddet Østagergård, som driver biodynamisk og socio-økonomisk landbrug med eget mølleri, industrikøkken og bageri. Han har tidligere arbejdet på efterskole, højskole, produktionsskole og i folkeskolen. Jacob er aktiv i lokalsamfundet og temmelig handy.

 

Charlotte og Jacob bor i landsbyen Vallekilde på Vestsjælland og har to børn. Sammen har de bl.a. afholdt workshops om at leve bæredygtigt.

 

Vores mål er at leve moderne og bæredygtigt på én gang. Når vi vil inspirere andre, skal andre også kunne spejle sig i vores levevis. Vores hjem skal ikke virke for underligt og vores børn skal have en nogenlunde normal barndom. Men vil det holde i længden?

 

I 2016 deltog vi i rapporten “Større trivsel med mindre klimabelastning” udarbejdet af den grønne tænketank CONCITO. Dengang udledte vores familie 14 ton pr. person. Gennemsnitsdanskerens udledning var på 19 ton og børnefamilier i vores segment udledte 23 ton.*
  Som grundudledning, blot ved at være borger i det danske samfund, udleder en dansker 6 ton. Det er svært at gøre noget ved, andet end et at stemme på de rigtige politikere.
 

Vores oprindelige mål var at have halvere vores CO2-udledning i 2030 i forhold til gennemsnitsdanskeren udledning, og så skal vi altså ned på 6,5 ton. Det vurderer vi er indenfor rækkevidde.
  I 2019 skete der endelig noget politisk. Regeringen bestemte sig for en 70% reduktion i 2030. Hvis vi også skal følge en 70% plan, skal vi altså ned på 3,9 ton, og det uden de 6 ton som enhver borger i Danmark udleder blot ved at være medlem af samfundet. 
Det bliver knapt så nemt, men vi tager med glæde kampen op.
Mere vanskeligt bliver det at nå Paris-aftalen fra 2015, hvor alle verdens borgere i gennemsnit skal ned på 2 ton. Kan vores husstand også være med på den uden at gå barfodede og leve af brændenældesuppe? 

 

I dag lever vores familie væsentlig mere klimavenligt, end da CONCITO regnede på vores udledning i 2016. Det ved vi ud fra de tiltag, vi har gjort siden. Præcist hvor meget det er i CO2, ved vi ikke. Det kræver nemlig ekspertudregninger at komme frem til det. Derfor bygger vores 2030-plan på, hvad vi selv har kunne læse og regne os frem til er meningsgivende vaneændringer og tiltag.

 

 

*Concito har senere ændret beregningsmetode så danskernes gennemsnitlige CO2-udledning bedre kan sammenlignes med andre landes. Gennemsnitsdanskeren udleder nu 17 ton. Vores udledning  må forventes at falde tilsvarende efter den nye beregningsmetode, særligt fordi vi meget sjældent køber udenlandske ting. Men vi kan ikke være helt sikre.
https://www.berlingske.dk/nyheder/danskere-udleder-alt-for-meget-co2-spis-mindre-koed-forbrug-mindre-og-flyv