Varmepumpe og fossilfri varme

varmepumpe

I marts 2021 gik solen endelig ned over Putins gasfyr, som nu står ude i cykelskuret i skyggen af luft-vand-varmepumpen!

Er den ikke dyr? Jo: 94.000 kr.
MEN: I øjeblikket sparer man de 8000 til nedtagning af gas.

28.000 er der i tilskud fra staten.

5000 kr i håndværkerfradrag.

Så bliver det 53.000 kr.

Hæv så 5 ugers feriepenge, og så har DU også råd til grøn omstilling. Dertil kommer MARKANT billigere varme og processtrøms-rabat, for den del af strømmen som vore solceller ikke kan levere. Alene vedligehold af gaskedlen kostede i snit 3000 om året. Der var jo ild og sod og støv i fyret i kælderen, så hvis du mangler en gas-alarm, så er vores billigt til salg : )

Fungerer det? Ja. Det fungerer upåklageligt. Det er nemt at styre. Vores gamle varmtvandsbeholder med solvarmesystemet fungerer fint, så den har vi naturligvis ikke skiftet.
Så den laver fortsat helt gratis vand hele sommeren og så kobler varmepumpen bare ud.
Det bliver spændende at se hvormeget strøm den bruger. Vi kan allerede se at forbruget steg ret meget i marts/april og faldt igen i maj og juni.
Det nytter jo ikke at sætte flere solceller op for at dække forbruget, for varmepumpen kører jo mest om vinteren når solen netop ikke skinner.

Vi var meget bekymrede for hvor meget den larmer. Vi overvejede faktisk længe om vi kunne betale cirka 30.000 kr mere for at købe jordvarme istedet, da det kun har en lillebitte pumpe i kælderen. Men selvom vores have er stor, så er den alt for varieret og med alt for mange skyggerum, til at det giver mening. De to sælgere der var ude at kigge på det sagde begge: “Den her have bliver jo totalt skrammet hvis vi graver op til slanger.” En anden fordel er, at varmepumpens inddel ikke fylder mere end det gasfyr der hang der før. Jordvarme-anlægget ville fylde meget mere indenfor.
Så undersøgte vi lodrette boringer, men dem er sælgerne gået væk fra fordi de ikke kan være sikre på at de fungerer. (Noget med at det er svært at styre forbindelsen mellem to boringer langt nede i jorden).
Da vi lagde 2030-planen i 2009 troede vi, at der ville blive opfundet en helt ny varmeform til boliger, og at den ville være klar i 2022. Der var blandt andet lovende forsøg med små brint-anlæg på Lolland. Men det eneste fremskridt er vel, at luft-vand-varmepumper er blevet lidt mere effektive og nu bedre kan trække et gammeldags radiator-anlæg som vores. Det var lidt for optimistisk, at der ville blive opfundet helt ny teknologi, så nu står der en let brummende varmepumpe under cyklernes halvtag.

Rent politisk er det jo interessant, at man i mange sektorer vælger, at vente til nye opfindelser er klar. Vi har i dette tilfælde prøvet at vente i 12 år uden noget særligt resultat. Der er ikke engang 12 år til det bliver 2030…

Nå, men det blev først og fremmest kan den ikke høres indenfor, selvom den står lige op ad køkkenvæggen. Det har vi også tjekket i frostvejr, hvor den arbejder mere. Vi har dog ikke noget vindue i den væg, så det hjælper måske på det. Men vi sover med åbent vindue året rundt og der har vi heller ikke lagt mærke til den. Dog er der en lille svag og konstant summen i radiatorerne fordi cirkulationspumpen skal arbejde mere for at få vandet rundt. Måske kan man få en endnu mere støjsvag eller mindre vibrerende cirkulationspumpe, men når man står ved vores kan man kun høre en svag kimen som fra meget andet elektroinik. Først hvis man lægger øret til den kan man høre at den kører. Det er en Simflex fra Smedegaard.
Det siger måske også lidt om hvor støjsvag selve varmepumpen er. Det siger også lidt om, at vi er vant til ro i huset.
Til sammenligning kunne gasfyret jo høres overalt når man var nede i kælderen, og det havde et irriterende lille klik når det satte igang.
Varmepumpen siger ikke så meget om sommeren, da den kører på lave omdrejninger når den laver vand. I vores tilfælde er den jo slukket hele sommeren, fordi solvarmeanlægget laver det varme vand, så vi hører den slet ikke.
Men hvis man er nødt til at opsætte den på sin terrasse (eller tæt på), så vil jeg være meget opmærksom, og tage ud og høre den hos andre.
For den siger noget, og man hører det meget tydeligt hvis man er ude ved den i frostvejr. Men det er vel kun rygere og grill-entusiaster der bruger deres terrasser i frostvejr?

Efterfølgende er det meldt ud, at der kommer fjernvarme til vores (landsby-) område i løbet af de kommende år. Det kan være en god idé lige at undersøge inden man kaster sin privatøkonomi ud i større investeringer. For i mange mange tilfælde er kollektive løsninger det der batter mest og det man derfor bør støtte op om for at få endnu flere med på den grønne omstilling.