Spar tid og penge med mindre forbrug

Duane-Hanson-Supermarket-lady-1970

Forbrug og 2030-planen. Om at vende Black Friday til Buy Nothing Day. Skulptur: Duane Hanson ca 1970.

27. november er Black Friday. Vi er mange der prøver at gøre den til BUY NOTHING DAY. Trods vores deltagelse i mange kampagner siden 2001, har det dog været umuligt at vinde over butikkernes og markedets promovering af Black Friday.
I år tænker vi, at vi både vil være i bedre tid og være mere konkrete. For hvordan undgår man forbrug?

Her kommer en række helt konkrete ting som du måske kan undvære eller erstatte med noget der holder stort set evigt. 
Du der læser denne blog er formentlig allerede godt igang, men måske kan du finde inspiration til at droppe et par ting mere. 
Det vil give dig mere tid, da du hverken skal købe det, huske på at købe det, eller tjene pengene til det. Der er dog også en del ting der kræver mere besvær og tid. Men så kan du formentlig spare en del penge og måske arbejde lidt mindre.
Du kan også ofte bruge det du før kaldte “affald” til bøtter, servietter, affaldsposer og meget andet. Du vil helt sikkert også opleve at få meget mindre affald når du genbruger alt dette.
Vi har prøvet at starte med de letteste og så tage de sværeste til sidst. Hos os har flyrejser været svært at sige farvel til. Endnu sværere er mælk, som vi stadig er lidt afhængige af. Der er også andre ting på listen, som vi ikke er i mål med.

Skyllemiddel: Brug evt. lidt eddike til at holde vaskemaskinen kalkfri. Parfumeduften vil du formentlig aldrig savne.
Vaskepulver: Bruger vi stadig. Men med en luftekurv kan der spares meget bøvl og energi og pulver.
Pletfjerner: Sulfo
Opvasketabs: Halvér dine tabs med en kniv. De vasker stadig fint! Enkelte fabrikater smuldrer når man skærer i dem. Vi har kun testet det på de svanemærkede. Vi beklager at man i dette tilfælde kun kan spare miljø, pengepung og indkøbsliste for den halve belastning. Men lidt har også ret : )
Kalkfjerner: Eddike
Alt-mulig-klude: Vaskbare klude af bomuld.
Skuresvampe: Genbrugelige vaskbare plantefibersvampe
Batterier: Køb genopladelige og undgå legetøj med batterier. Man kan endda få knapcelle-batteri-ladere. Læs om vores 7 tips til at undgå engangsbatterier

Notesblokke. Brug bare pap og papir fra papir-affaldsbunken. Hvis du er æstetiker: Skær det ud i ens stykker.

Bagepapir. Brug bagepapir der kan genbruges.

Sølvpapir. Vi savner det ikke. 

Engangsbestik -krus og -tallerkener, sugerør og spisepinde. 

Isterningposer. Brug isterningbakker.
 
Plastic-folie (Vita-wrap). Svært at undvære 100%. Men bokse og skåle med låg eller en tallerken, har hjulpet os i mål. Har du Margrethe-skåle, kan du købe gennemsigtige låg til dem. Masser af bøtter fra fødevarer kan bruges igen. Nemmest er dem der kan stables eller bruger samme låg!

Madpakkepapir kan erstattes med genbrugeligt stof med bivoks. -fås i mange varianter. Vi har også strækbare silikone-låg, som er langt nemmere at vaske end bivoks-stoffet. Og så slutter de mere tæt.

Plasticposer i butikker: Drop dem. -også når du køber andet end dagligvarer.

Affaldsposer: Mange ting kommer i poser. Brug dem som affaldsposer. Hvis du sorterer dit affald behøver du ikke så store affaldsposer. -så kan posen fra rugbrødet pludselig bruges til bio-affald eller plastfolie. Måske pakker du mange ting ud af poser på dit arbejde: Ta dem med hjem og brug dem som affaldsposer/sække. Læs mere om plastposer og affaldsposer her.

Støvsugerposer: Køb en (brugt) poseløs støvsuger.

Streaming-TV/Netflix/HBO mfl: Drop dem. Gå en tur. Snak med familien. Hvis det sparer dig for 150 kr pr måned passer det præcis med det beløb der skal til for at hver enkelt dansker kan skabe grøn omstilling. (Iflg. speciale fra SDU, august 2018). Og så sænker det den ret store CO2-udledning fra Streaming.

Afkalkningsmiddel: Brug eddike.

Alle mulige rengøringsmidler: 
Brug kun en enkelt miljøvenlig universalrengøring -og evt eddike til toilettet.
Hånddesinfektion: Måske har du brug for hånddesinfektion når du er på tur under Corona-epidemien, men hjemme burde sæbe være lige så godt.

Vand i plastflasker. Drik postevand. I øvrigt beder jeg tit om postevand på restauranter. -og tilbyder at betale “flaskeprisen” for det.

Flybilletter. -brug tog når det er muligt. -det er oftere end du tror. Væn i det mindste dine børn til at bruge kollektiv transport lokalt og nationalt.

Græsslåmaskine-Benzin: Brug en håndskubber og nyd motionen. Eller køb alkylat-brændstof som ikke forurener din have så meget. Forresten kan vi nøjes med 2-3 slåninger om året.

Benzin og diesel: Køb elbil. Ikke hybrid og andre semi-forbrændingsmotorer. Brugte elbiler er på markedet og meget gode: batterierne holder bedre end man regnede med i starten, og de går mindre i stykker end andre biler, da der er færre ting der kan dryppe, rasle, sode, varme osv.

Motor-olie: Du har lige købt en elbil: ; )
Elpærer: Du har jo LED, så det er sjældent de sprænger

Motionsmaskiner og fitness-kort: Lev aktivt, brug din cykel og løb en tur i naturen.

Kosttilskud: Spis varieret. Pluk evt bær og fx havtorn og frys ned til vitaminpiller til vinteren. Vi er ikke færdige med at udforske de rette kombinationer endnu. Men noget tyder på, at det er ret let at blive selvforsynende med kosttilskud? Er du vegetar skal du sikre dig at du får B12.

Printer-patroner: Køb dem der kan genopfyldes.


Gadgets, elektronik, forbrugsgoder, sportsudstyr mm: Køb brugt. -og reparer til det dør helt. Dette er skrevet på en af de første iPhone 6, der blev solgt i DK og bruges aggressivt hver dag. 

Møbler: Køb brugt. Køb kvalitet der holder længe. Møbelklassikere er fx gode til at holde værdi. -i generationer!

Halver dit el- og vandforbrug Der findes masser af vejledninger til både el og vand. Det nye er at du skal følge dem : )

Personlig hygiejne
Vatpinde: Fås i genbrugelige versioner
Vatrondeller: Fås i genbrugelige versioner af genbrugsmaterialer
Engangsvaskeklude. -brug vaskeklude, men med små børn er skumklude en enorm fordel. Køb dem i halve eller skær dem over.
Hygiejne-bind: Prøv evt. menstruationskop og/eller vaskbare bind.
Køkkenrulle: Klip alle dine gamle tekstiler til servietter, brug dem og vask dem evt.
(Burde stå længere nede på listen, for vi synes det er ret svært at undvære helt)


Mad
Frugt: “Hvis du har frugt i haven: Så spis det.” Det lyder åndssvagt, men mange danskere er pinligt dårlige til at få brugt maden fra egen have. Hvis du har en have uden frugt, nødder og bær: Plant noget. Hvis et økologisk æble koster 5-6 kr, så kan et æbletræ blive din bedste investering nogensinde!

Citrusfrugter: I vintermånederne smider butikkerne masser af net med citrusfrugter ud. Der er som regel kun én dårlig i hvert net. Det er en ret nem måde at lære at skralde på. Og i de kolde måneder bliver maden ikke varm og mørket gør at du ikke lige møder din nabo…
Lamme- og Oksekød
Fisk og kylling: Du vil blive overrasket over at kunne undvære kød. Spis det evt når andre serverer det, så er jul og mange andre ting meget nemmere.
Smør: Skær ned på forbruget. Brug plantebaseret smør.

Saftevand: Lav selv hylde-, ribs- og æble-saft
Junkfood på farten: Svært at skære ned på. Især fordi man synes man har fortjent det, og nu har man jo råd til det.
Juice: I november/december/januar kan du selv lave gratis appelsinjuice. (Se ovenfor om at skralde)

Krydderier og især krydderurter: Dyrk dem selv. 
The: Mynte og verbena smager godt og er nemme at dyrke. 

Mælk
 (Her skiller vandene dog familien: Ikke alle kan nøjes med havremælk!) Havremælk har en del fordele: Især at det kan holde sig uden at være på køl. Det er vanvittigt billigt og nemt at lave selv, men skal køles før brug. Ca 85 g gryn til 600 g vand (som passer i et blender-bæger), lidt salt og lidt kokosmælk. Dette kan skiftes med honning/rapsolie eller Solsikkeelicithin. (Det svære er at få det siet og få mælkekonsistens, derfor er vi overgået til dem man kan købe)

Hvad skal du så bruge alle de sparede pengene til? Som regel sætter vi danskere sparede penge i banken og bruger resten på lange flyrejser og forbrugsgoder. Men måske skal du istedet investere i bæredygtige aktier eller et anlæg der kan lave varmt vand med solvarme. Køb solcelle/vindmøllestrøm eller opsæt selv et strømproducerende anlæg. Hvis du sprang elbil-tippet over, så kig på det igen.
Vælg altid de produkter der passer bedst på miljø, klima, bæredygtighed og økologi. -og vupti: Grøn omstilling er en realitet.


Se evt vores indkøbsvognsvideo om at forbruge meget mindre. Den blev lavet da verdensmålskaravanen kom til Hørve.

Duane-Hanson-Supermarket-lady-1970
Forbrug og 2030-planen. Opslag om at vende Black Friday til Buy Nothing Day.