Klimasalmen

Klimasalmen af Charlotte Weitze. 2030-planen.dk

Klimasalmen

I 2013 skrev jeg en klimasalme som afslutning på Radio24syvs programserie ”Den store roman”, hvor jeg var vært.
Siden er salmen blevet brugt ved adskillige klimaarrangementer. Den er ment alvorligt, men med et glimt i øjet. I forbindelse med researchen til min roman ”Den afskyelige”, som radioudsendelserne handlede om, blev jeg bevidst om, hvor bibelsk moralsk klimakampen kan forekomme at være, meget CO2-udledning kommer sådan set af materielt overforbrug. Det er let at komme til at se sig selv eller andre som CO2-syndere. Samtidig er situationen så graverende, at vi er nødt til at stadfæste en ny samfundsmoral for at klare os gennem krisen. Dette skisma er udgangspunktet for salmen. Mel: Hil dig frelser og forsoner
Tekst: Charlotte Weitze

Ak, hvor har jeg syndet længe

Jeg kom ind i vanens gænge

Dag og nat, minut og time

Tænkte kun på lyster mine

Gid jeg kunne leve rent

 

Paradis var gyldentiden

Vi har snavset lige siden

Du og jeg er syndefaldet

Du er slangen, jeg blev kaldet

Æblet skabt af CO2

 

Synd det skaber ubalance

Smeltning stiger i kadence

pærer gløder, olien flyder

Ilden syder, skove rydder

svovl, sort røg og freon-gas

 

Ja, jeg ved at jeg er doven

Alt det sker når jeg er hoven

at jeg ikke tager toget

at min cykel virker fjoget

køber importeret frugt

 

Det er men´skeligt at fejle

men hvis nu vi kun kan sejle?

Mister jorden under fødder

driver rundt helt uden rødder

er impulskøb mon det værd?

 

Lær mig kun at gør det gode

Styre livet med mit hoved

Ikke leve kun i nuet

redde dyr når de blir´ truet

og sortere alt mit skrald

 

Og når dommens dag den kommer

og der kun er hede somre

Is er damp, højvandet bliver

bølgen stiger, landet viger

Løft mig til en ny planet. 

Sangen må meget gerne synges, men ikke publiceres uden aftale med forfatteren.